Nieuwe & gebruikte zeevisspullen

Het vissen op zee wordt overal in de wereld ontzettend veel beoefend. Je kan op vele manieren het zeevissen beoefenen en op verschillende vissoorten vissen. Je kunt het in Nederland vanaf verschillende plekken doen vanaf het strand, de rotsen of op een boot. Alle manieren hebben hun charme en kunnen op verschillende manier beoefend worden.

Vissen vanaf het strand

Bij het vissen vanaf de kust denk je snel aan het strandvissen. Buiten deze manier kan je ook gebruik maken van de vele pieren, havenhoofden en strekdammen die onze kust rijk is. Hiervoor is het gebruik van lange hengel een must. Strandhengels hebben de lengte en het vermogen om grote afstanden tot wel 200 meter te werpen. Ook zal je met een langere hengel beter kunnen manoeuvreren bij obstakels en basaltblokken. Een goede zeemolen is absoluut noodzakelijk om grote afstanden te werpen en voldoende vislijn te herbergen. Gelukkig zijn er voor het strandtvissen uiterst handige trolly’s ontwikkeld om je tacklebox of viskoffer te vervoeren. Een pier of strand is altijd langer dan je denkt en je wilt wel graag onderlijn & toebehoren, aas, hengelsteunen op een makkelijke manier meenemen.

Het z.g. kustvissen kan je op twee manieren doen. Actief en statisch. Bij de actieve manier wordt er een paternoster d.m.v. lood uitgeworpen en weer langzaam binnen gedraaid. Aan de paternoster kan je kleine veren monteren of zelfs zilveren draadjes. Je zal zien dat vooral de rovers, zoals makreel en geep, dit er interessant vinden. Wil je vanaf de kant op zeebaars, dan zijn hiervoor speciale zeebaarshengels en kunstaas.

Het statisch bodemvissen is ook zeer geliefd onder de zeevissers. Hierbij gaat het aas zoals een zager, zeepier of mesheft, zo ver mogelijk vanaf het strand geworpen. De hengel wordt in de hengelsteun geplaatst en de lijn wordt onderspanning gebracht. Omdat de speciale strandhengels een subtiele top hebben zijn de aanbeten goed te zijn. Op deze manier zijn vooral schol, schar en eventueel tong je buit. Ook zeebaars is niet vies van een zager, dus laat je verassen.

Vissen vanuit een boot

Bij het vissen vanuit de boot ben je vaak actief bezig. Hiervoor zijn er speciale boothengels met eventueel een zeemolen en/of zeevisreel. Het leuke van deze manier van vissen is dat je veel gebruik kan maken van kunstaas. Het makreelvissen met verenpaternosters is algemeen bekend. Het vissen met pilkers in de nabijheid van scheepswrakken is een andere spectaculaire bezigheid. Dit wrakvissen vergt veel van je materiaal, omdat de vis zoals kabeljauw snel bij het wrak weggehaald moet worden. Een zeevisreel en een sterke vislijn zal je hierbij zeker van pas komen. 
Bij de bovenstaande manieren van vissen vanaf de boot ligt deze voor anker. Maar in het buitenland wordt er vaak ook getrold op zee. Voor de grootste vissen op zee wordt dit ook wel big game fishing genoemd. Hiervoor zijn speciale trolling hengels ontwikkeld met grote zeereels om vissen als tonijn, marlijn, haaien en zeilvis te vangen.

Vissen op zeebaars

Zeebaars is is een vissoort waar in Nederlands veel specifiek op gevist wordt en daarom specfiek omschreven. Er wordt vaak met een zeebaarshengel gevist die dezelfde eigenschappen hebben als een karperhengel, er wordt daarom ook vaak een karperhengel voor gebruikt. Je hebt namelijk een hengel van minstens 3.0 meter nodig met een hoog werpgewicht. Daaronder moet een grote molen, minstens maat 4000. Er wordt op deze manier vaak met divers zeebaars kunstaas gevist zoals lepels, pluggen en pilkers. De hengel moet in staat zijn om dit lichte kunstaas ver te kunnen werpen, maar ook krachtig genoeg om de vis de baas te kunnen zijn. Zeebaars houd van helder water en is een slimme vis. Een voorslag van fluorocarbon is dan ook geen overbodige luxe.
Daarnaast kun je ook met een vlieghengel vissen op zeebaars, uiteraard met een vliegenreel eronder. We adviseren hiervoor een aftma van minstens #8 tot maximaal #10 en een lengte van minstens 2.70M.

Tip: spoel je zeevisspullen altijd af met (lauw) water na het vissen. Dit verlengt de levensduur van het materiaal. 
Bij ons tweedehands zeevisspullen kun je vaak aan de conditie al snel zien of men dit altijd heeft gedaan.

Lees meer