Lijnen

Als er één product is waar je als hengelsporter niet zonder kan, dan is dat wel de vislijn. Tegenwoordig staan we niet meer stil bij de problemen die ‘’oude’’ vislijnen van vroeger met zich meebrachten. Vislijnen van silk, zijde, katoen en zelfs van paardenhaar zijn opgevolgd door nylon, Fluorocarbon en dynema e.d. Vandaar dat men vaak ook spreekt over visdraad.

Om alles uit je vishobby te halen kunnen we niet meer zonder deze moderne lijnen. Voor iedere vistechniek kan je tegenwoordig een bijbehorende vislijn kiezen. Of je het nu hebt over gevlochten lijnen of visdraad van nylon of fluorocarbon, deze lijnen moeten bij het vermogen en actie van de hengel passen. Het geheel, dus hengel, lijn en sportvisser moeten in balans zijn. Is dit het geval, dan kan je zelfs met superdunne lijnen, de grootste vissen vangen. Je kiest dus niet een vislijn voor witvis, karper, roofvis of zeevis, maar voor het materiaal dat je daarbij gebruikt.
Wel zijn er natuurlijk lijnsoorten die over het algemeen beter passen bij een vistechniek dan een ander. In het kort even een uitleg.

Nylon
Voor het vissen op korte afstand is een nylon lijn een goede optie. Deze lijn heeft rek, waardoor hij vergevingsgezind is. Voor vissen met een zachte bek, zoals witvis en karper, kan een te stugge lijn de haak doen uitscheuren. Bij het vissen op grotere afstand zijn er ook nylon soorten met minder rek. Nylon is een taaie lijn, dat veel kan hebben. Dit is ook de reden waarom het ook veel wordt gebruikt bij het zeevissen. Hier gelden zware omstandigheden en nylon kan hier goed tegen.

Fluorocarbon
Deze lijn heeft bepaalde eigenschappen, waardoor hij zeer specialistisch wordt gebruikt. Deze op nylon gelijkende lijn is bijna onzichtbaar onder water en heeft veel minder rek. Ook is de buitenkant van fluorocarbon veel harder dan nylon. Hierdoor is de lijn erg schuurvast. Vaak wordt deze lijnsoort als voorslag gebruikt bij het karpervissen en zeevissen nabij obstakels en als leader voor het vliegvissen. In de dikkere diameters kan je hem ook gebruiken als onderlijn voor de roofvis. Het klinkt als de ideale lijn, maar door deze omstandigheden is het ook een veel dikkere lijn met dezelfde kracht als het vergeleken wordt met nylon.

Dynema / gevlochten lijn
Deze gevlochten vislijn wordt ook weleens de vislijn voor het roofvissen genoemd. Dit komt omdat de lijn geen rek heeft. Hierdoor kan je de haak bij een aanbeet goed zetten. De bek is meestal hard van de snoek en snoekbaars, waardoor rek in je lijn niet wenselijk is. Omdat dynema bij een kleine diameter toch erg sterk is, kan je hem goed gebruiken bij vistechnieken waarbij je weinig waterweerstand op de lijn moet hebben. Denk hierbij aan het vissen op grote afstand en/of op grote diepte. Hierdoor kan het dynema ook goed toegepast worden bij het feedervissen, karpervissen een zeevissen.

62 Producten
Loading...