Weegzakken & -klokken voor het karpervissen

De grootte van een karper wordt niet in lengte gemeten, maar in gewicht. Daarom kan een weegzak met weegschaal niet ontbreken in jouw karperuitrusting. Daarnaast wil je het zo precies mogelijk doen.
Wanneer je de karper op je onthaakmat hebt liggen en foto's hebt gemaakt kun je de karper nog gaan wegen. Het handigste is dat je de weegzak of weigh sling al op de onthaakmat heb liggen zodat je de karper niet hoeft te verplaatsen. Als je dit niet hebt gedaan, til dan de karper voorzichtig op schuif de weegzak eronder. Doe de ritsen van je weegzak dicht of vouw de zak dicht en hang de weegzak aan de weegschaal. Na dit alles kun je de karper rustig vrij laten met dezelfde weegzak zodat de karper niet het risico loopt om op de grond te vallen. Tegenwoordig zijn er ook modellen welke drijven op het water zodat er niks mis kan gaan als je weegzak even los laat. 

Welke weegschaal is het beste voor het wegen van de karper?
Ten eerste zijn de bekenste en beter weegschalen vaak van merken als JRC, Reuben Heuton en of Korda, maar andere merken kunnen de karper goed wegen. Daarbij krijgen we vaak de vraag of digitaal beter is dan analoog. Een digitale weegschaal kan precieser wegen dan een analoge, ook is het makkelijker af te lezen in het donker door het verlichte scherm. Maar een analoge weegschaal is makkelijker te verstellen als je de karper met weegzak wil wegen. Daarbij werkt een analoge niet op batterijen en hoef je nooit bang te zijn dat de batterijen op zijn. Beide moddellen hebben dus hun voor -en nadelen. 

Tip: Bedenk wel tot hoeveel KG of LB de weegschaal kan wegen. Als je een weegschaal hebt die tot 25 KG weegt heb je daar in Nederland ruim voldoende aan. Maar als je gaat karpervissen in het buitenland is een weegschaal tot 50 KG aan te bevelen, gezien daar meer karpers zwemmen van boven de 25 KG.
8 Producten