Nieuw & tweedehands visspullen voor het vliegvissen

Vele jaren geleden stond het vliegvissen bekend als een hengelsport voor een kleine groep enthousiastelingen. Dit vliegvissen heeft de laatste jaren alleen maar aan populariteit gewonnen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Met een vliegenhengel en vliegenreel en een mapje kunstvliegen kan je je de gehele visdag vermaken. Lekker minimalistisch en actief bezig zijn. Een andere reden waarom het vliegvissen erg populair is geworden is, omdat het ook ingezet kan worden voor andere visserijen. Buiten het traditioneel vliegvissen op forel en bijvoorbeeld de ruisvoorn, zijn ook andere vissoorten goed te vangen met deze techniek. Vooral het vliegvissen op snoek en andere rovers is erg populair en succesvol gebleken. Dat je hierbij je vliegvismateriaal moet aanpassen ligt voor de hand. De kunstvliegjes worden streamers, die alleen met een zwaardere vliegvishengel, vlieglijn en vliegvisreel gepresenteerd kan worden.

Aftma vliegvissen

Voor het vissen op bijvoorbeeld Nederlandse witvis, forel of vlagzalm, kan je een relatief lichte vliegenlijn gebruiken om de bijna gewichtloze kunstvlieg te presenteren. Het werpvermogen voor de diverse vissoorten en vliegen wordt in de vliegviswereld met het woord Aftma aangegeven en het teken #. Aftma is een wereldwijd bekende term en staat voor American Fishing Tackle Manufacturers Association. Deze Aftma # kom je overal tegen binnen de vliegvisserij, want ook op de hengels en reels komt deze aanduiding voor. De vliegenlijn is het gewicht dat je nodig hebt om de bijna gewichtloze kunstvlieg vele meters weg te kunnen werpen. Hoe hoger het getal van de Aftma #, hoe zwaarder je vist. Dit loopt van aftma # 1 tot 15. In de categorie vlieghengels kan je een overzicht vinden welke Aftma # lijn bij welke vissoort (lees grote van de kunstvlieg) hoort.

Waar we alvast wel voor waarschuwen, is het feit dat deze vistechniek erg verslavend is. Dit komt mede omdat je al snel je eigen kunstvliegen, streamer en poppers gaat maken. Een erg leuke hobby binnen een hobby is dit zelf vliegen binden.  Voor deze hobby zijn vele maar vooral diverse vliegbind materialen te verkrijgen. Je moet hierbij niet alleen denken aan een haak of dreg, maar ook allerlei soorten en kleuren veren, vachten van dieren of kunstof versiersels.'

Wil je beginnen met vliegvissen maar weet niet hoe, of ben je al gevorderd en twijfel je over een bepaald product? Neem gerust contact met ons op voor hulp.

Lees meer