Kant en klare karperonderlijnen

Kant en klare onderlijnen zijn de oplossing voor vissers die zelf niet kunnen knopen of met weinig tijd lekker hun vis willen vangen. Onderlijnen worden ook wel rigs genoemd. De meeste onderlijnen worden gevist op een lengte van 15 tot 30 cm. Behalve als je met een chod rig vist, deze vis je vlak boven de bodem en zal dus vaak niet langer zijn dan 8 cm. Er zijn veel verschillende soorten maar er zijn er een aantal die veel gebruikt worden namelijk: de knotless knot rig, Chod rig, D-rig, blowback rig en de combi rig.

Knotless knot rig
Eigenlijk de meest voorkomende onderlijn gemaakt van gevlochten onderlijnmateriaal en een hair achter de haak. Deze word bevist op de bodem met een boilie, pellet of particles.

Chod rig
De onderlijn voor het vissen met een pop up. Geknoopt met een stijf onderlijn materiaal zodat de onderlijn recht op staat. In combinatie te vissen met een leadcore leader of zelfs aan een stuk soepel onderlijn materiaal. Deze onderlijn moet verzwaart worden in combinatie met een pop up anders zal deze omhoog drijven.

D-rig
De D-rig is vernoemd naar de 'D' die op de haak geknoopt word. Hier word vaak een langzaam zinkende boilie op gevist. Doordat de boilie dicht op de haak gevist word zal de haak gelijk in de bek van de karper komen.

Blowback rig
De blowback rig is een zeer effectieve rig voor de meeste wateren. Doormiddel van een line aligner vergroot de inhaking aanzienlijk. De onderlijn is redelijk makkelijk te knopen waardoor die ook goed te gebruiken is voor de beginnende karpervisser.

Combi rig
Een combi rig bestaat zoals de naam al zegt uit twee verschillende onderlijn materialen. De onderlijn bestaat vaak uit een stijf en een zacht materiaal. Het stijve materiaal zorgt ervoor dat de rig mooi ver van het lood word gestoten en helpt bij het goed inhaken wanneer deze naar binnen word gezogen.

Onderlijn materiaal
Karper onderlijnen worden van verschillende materialen gemaakt. De meest gebruikte is natuurlijk de normale gevlochten onderlijn maar tegenwoordig zijn er ook gecoate onderlijnen en daarnaast word fluorocarbon ook veel gebruikt.

Gevlochten onderlijn
Het meest gebruikte onderlijn materiaal. Deze lijn is zeer sterk maar daarnaast ook mooi soepel. Doordat het gevlochten is kun je deze lijn in een dunne diameter gebruiken waardoor het minder opvalt.

Gecoate onderlijn
Eigenlijk precies gelijk als hierboven echter is de gevlochten lijn gecoat waardoor het stijver word en zo op een andere manier gevist kan worden. Daarnaast is het ook zeer schuurbestendig door de coating.

Fluorocarbon
Het materiaal voor de chod rig of stiff rigs. Het is bijna onzichtbaar onderwater. Een nadeel is dat het zeer stug is en dus lastig te knopen.

24 Producten
Loading...