Feeder & hengelsteunen

Voor vele vissers moet een dagje vissen op een relaxte manier gebeuren. Bij de echte fanatieke of wedstrijdvisser zie je iemand die de gehele dag deze hengel in de hand houdt. Ondanks dat het materiaal steeds lichter wordt, is dit bij de steeds langer wordende lengtes een hele opgave. Een hengelsteun is hiervoor een prima oplossing. Je hebt je handen vrij voor andere dingen. Even een voertje maken of een tuigje klaarmaken. Omdat je binnen witvisserij verschillende manier van vissen hebt, heb je ook verschillende steunen hiervoor. Wij verdelen ze in 2 categoriën. Feedersteunen en vaste hengel steunen.

Vaste hengel steunen
Of je nou een beginner bent met een kleine vaste hengel of een wedstrijdvisser met een 13,0 meter hengel, een hengelsteun is altijd handig. Belangrijk daarbij is dat je bij een beetregistratie snel de hengel uit de hengelsteun kunt halen. De oudste en bekenste steun is misschien wel de bosbaan steun en de banksticks.
Beide zijn steunen die je in de grond moet steken. Maar veel witvissers vissen met een zitkist en vaak op een plateau. Daarom zijn er ook hengelsteunen die je aan het plateau of de zitkist kunt bevestigen. Let er wel op dat de steun een bevestigingspunt heeft voor het juiste diameter. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van 25 of 36mm bevestigingspunten.
Omdat de vaste hengels alsmaar langer worden is het gebruik van een afsteekroller aan te raden. Bij het drillen van de vis, het onthaken of een tuigje verwisselen, moet je veel lengte kwijt. Het makkelijkste kan dit bij een vaste hengel met een soepel draaiende afsteekroller. Het is tevens een behoud voor je hengel, die niet meer achteloos op de grond terechtkomt.

Feedersteunen
Bij het feedervissen hebben we geen dobber als beetregistratie. De uiterst gevoelige hengeltop moet zelfs de kleinste aanbeet registreren. Het ligt voor de hand dat je een feederhengel niet in de hand kan houden. Deze moet stabiel en haaks op de lijn gelegd worden, voor een optimale beetregistratie. Voor de feederhengel bestaat de ondersteuning uit 2 onderdelen. De feeder arm, wat een lange, verstelbare steun is die je vaak kunt bevestigen aan een plateau of zitkist. Ook zijn er feederarmen die je in de grond kan steken als je geen gebruik maakt van een zitmand. Met de feeder arm kun je ook de hoek bepalen waarin de hengel moet liggen. Aan het einde van de feeder arm komt dan het tweede onderdeel, de feedersteun waar de top op komt te liggen. Een feedersteun herken je aan de brede hengelsteun voor diverse legopties. 

Natuurlijk kan je de diverse hengelsteunen ook gebruiken voor andere hengelsporttakken zoals, karper en roofvissen.

124 Producten
Loading...