Pluggen

Pluggen zijn waarschijnlijk het meest bekend en gebruikt van al kunstaas. Je kunt ze gebruiken voor alle soorten roofvissen zoals snoek, snoekbaars, baars en roofblei, maar denk ook aan de minder bekende soorten zoals zeebaars, kopvoorn, forel en zalm. Pluggen onderscheiden optisch van het lipje aan de voorkant van het kunstaas. Pluggen zullen zelf een beweging maken bij het inhalen met je spinhengel, integenstelling tot jerkbaits. Tussen pluggen onderscheiden we 4 types namelijk; drijvende pluggen, zinkende pluggen, oppervlakte pluggen en swimbaits.
Drijvende pluggen zoals de naam al zegt zullen blijven drijven wanneer ze het water raken en gaan pas duiken wanneer je de plug inhaalt. Ook zal de plug weer naar het oppervlakte gaan wanneer je stopt met inhalen. het voordeel is dat je meer invloed hebt op de hoogte waarop de plug moet zwemmen.
De zinkende pluggen zullen altijd langzaam zinken en daardoor kun je met deze pluggen dichter bij de bodem vissen. Deze pluggen zijn vaak ook zwaarder en werpen daarom makkelijker en verder.
Oppervlakte pluggen, ook wel poppers genoemd, zijn pluggen welke geen duikende lip hebben en daardoor zullen blijven drijven. Het is een plug dat vooral in het voorjaar en zomer veel gebruikt wordt. Vaak zorgt een popper met de speciale lip voor bubbels en geluid, wat extra aantrekkelijk is voor de roofvis.
De swimbait ziet er echt anders uit dan de andere pluggen. Een swimbait bestaat vaak uit meerdere delen, welke samen voor een zwemmende beweging van het kunstaas zorgen. Swimbaits zijn vaak groter dan de bekende jointed pluggen en zijn vaak ook zwaarder.
Naast de bovenstaande eigenschappen tussen alle pluggen kan een plug ook nog bijvoorbeeld een ratel en/of extra dreggen hebben. Daarnaast zijn er ook nog vele varianten met een combinatie van een plug met een spinner of softbait.

261 Producten
Loading...