Foudralen & hengelhouders

De kwaliteit van hengels, en vooral bij de vaak (dure) karperhengels zijn vaak van hoge kwaliteit. Om de hengels alsmaar lichter te maken wordt het materiaal (vaak carbon) steeds dunner en harder. Een prima ontwikkeling, maar de hengels zijn hierdoor ook een stuk kwetsbaarder. Vooral bij het vervoer kan er van alles gebeuren.
Een foudraal is dan ook een must en in dit geval een speciale karperfoudraal. Het merendeel is gemaakt voor 2 delige karperhengels van 12 ft en bieden ruimte aan 3 hengels die je samen met de molens kunt opbergen. Daarnaast is er vaak nog een ruimte voor losse hengels, een visparaplu of schepnet. Ze worden vaak van elkaar beschermd door een scheidingswand. Ook heeft een karperfoudraal vaak 1 of meerdere opbergvakken aan de buitenkant waar ook vele karperspullen veilig in opgeborgen kunnen worden zoals de rodpod, banksticks en beetmelders. Karperfoudralen zijn er ook voor 4 of 2 opgetuigde hengels of tegenwoordig zelfs al voor 9 ft karperhengels. Een karperfoudraal klinkt als de beste optie, maar bedenk wel alle mogelijkheden er voor zorgen dat een foudraal erg vol en zwaar wordt. 
Daarnaast zijn er rod sleeve's of pouches. Dit zijn losse foudralen waar 1 karperhengel samen met een karpermolen in op geborgen kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat elke hengel en molen volledig beschermd is en niet zoals een karperfoudraal tegen elkaar aan kan komen. Ook neemt het minder ruimte in beslag en blijft mooi licht. Een rod sleeve kan je vaak bevestigen aan een quiver.
De quiver wordt voor de sleeve's, de moederfoudraal genoemd. Een quiver bevat namelijk vaak 3 of meerdere bevestigingen voor een rod sleeve zodat ze bij elkaar blijven. Ook hierin kunnen vaak losse karperspullen opgeborgen worden. Het nadeel van een quiver is dat iets meer los bungelt van elkaar en dus minder compact is. Ook heeft een quiver vaak geen opbergvakken, wat als een voor -en nadeel gezien kan worden.
De meest simpele hengelhouder is de rod band. Nu wil je graag zo snel mogelijk vissen en gaan de karperhengels volledig opgetuigd mee naar de waterkant. Dan kunnen één of 2 rod bands al genoeg zijn. Het zijn kleine stoffen klittenband houders die slechts de hengeldelen bij elkaar houden.
Tevens hebben sommige modellen een opbergvak voor het lood, zodat het gemonteerde lood niet de mogelijkheid krijgt om de blank te beschadigen. Natuurlijk kan je het ook gebruiken om alleen de delen vast te zetten.
Een karperfoudraal verlengt de levensduur van je kostbare hengels en zorgt er tevens voor en overzichtelijk geheel. Het is dus echt een investering die zijn geld gegarandeerd terug verdient.

Tip: Let er op dat sommige molenvakken te klein zijn voor grote karpermolens zoals big pit molens.

30 Producten
Loading...